Shkenca

Kolegji Aga Xhite

Aga Xhite

This slideshow requires JavaScript.

Gjarpëri


Gjarpëri është zvarranik me prejardhje nga kafshë të ngjashëm me hardhuca. Paraardhësve të tyre mendohet se t’iu ketë zgjatur trupi shumë dhe pastaj t’iu kenë gërryer këmbët nëpër tokë. Deri më ditët e sotme janë të njohur rreth 3000 lloje gjarpërinjsh. Me përjashtim të polit të veriut, polit të jugut dhe vendeve subpolare gjarpërinjtë hasen në secilin vend të botës.

Nga lloji në lloj trupi i gjarpërinjve mund të ndryshojë p.sh. disa mund të kenë një trup të trashë me bisht të shkurtër, kurse disa të tjerë shkojnë duke u holluar normal nga koka e deri te fundi i bishtit. Edhe madhësia e gjarpërinjve ndryshon shumë nga 10cm (gjarpri më i vogël) deri me mbi 10m te Pitoni rrjet (gjarpri më i madh). Është i pa vërtetë pohimi i shumë njerëzve se gjarpri më i madh është anakonda me 10m gjatësi sepse deri më sot askush nuk ka mundur të gjej një anakondë mbi 9 metra e gjysmë.

Ushqimet e shëndetshme për syrin !!!


200-150_1352803539

Sytë janë ato që preken më shpesh nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme.Shumë orë që kaloni në kompjuter, për shembull, janë të dëmshëm për shëndetin e tyre, si dhe tymi i duhanit apo smogu. Pra, pse të mos ndihmojmë me një dietë që përfshin brenda ushqime që ndihmojnë shikimin.? Këtu është një listë e 10 ushqimeve më të shëndetshme për sytë tanë.

1) karota: Vitamina A është thelbësore për të mbajtur sytë tuaj të shëndetshëm, pasi ajo përmban beta-carotene, një antioksidant me vlerë. Përveç karotave (more…)

Dyfishimi i ADN-së


DNA Structure+Key+Labelled.png

Gjatë interfazës ose siç quhet ndryshe, në kohën ndërmjet dy ndarjeve qelizore, ndodh procesi i dyfishimit të kromozomeve. Meqenëse gjenet janë të përbëra prej molekulave të ADN, dyfishimi i tyre është rezultat i dyfishimit të ADN. Është e nevojshme të njihemi me strukturën e ADN.

Procesi i dyfishimit

Së pari, nën ndikimin e enzimave ose fermenteve (katalizatorët biologjikë) këputen urat hidrogjenike, të cilat i mbajnë të lidhura bazat komplementare ose plotësuese (p.sh.: A-T dhe G-C). Në këtë mënyrë molekulat e ADN-së despiralizohen (prishet spiralja – shih figurën) (more…)

Bretkosa me e rrezikshme …?!!!


Bretkosa ngjyrë blu është një bretkosë mjaft helmuese që gjendet në Amerikën Qendrore dhe Jugore.Ndryshe nga shumë bretkosa të tjera, ajo shfaqet më shumë gjatë ditës dhe lëkura e saj ka ngjyrë blu të theksuar.Edhe pse në pamje të parë duket mjaft e lezetshme, lëkura e saj është toksike. Madje njerëzit mijëra vjet më parë e përdornin helmin e saj për të lyer shtizat.

Bakteriet e Siberise janë të afta të jetojnë në Mars !!!


 321083_564164366928322_1072765443_n

Grupi i shkencetarëve amerikano-ruse zbuloi në zonen e ngricës së përjetshme në Siberinë Lindore bakteriet e llojit Carnobacterium, të cilat janë të afta të rriten në temperatura, trysni dhe përqendrim oksigjeni të njëjta me ato të atmosferës së Marsit.Puna shkencore u botua në revisten “Proceedings of the National Academy of Science”.Shkencëtaret rriten kolonitë e bakterieve në temperaturë 28 grade Celsius në atmosferen normale dhe vetëm pastaj i testuan ato nën kushtet marsiane, në të cilat rezultoi se ishin në gjëndje të rriteshin gjashtë lloje prej tyre.Një prej bakterieve në kushte të tilla u rrit madje edhe më mirë se sa nën trysni normale dhe në atmosferë oksigjeni. Kushtet e Marsit, megjithatë, ndryshojnë edhe për nga nivelet e larta të rrezatimit kozmik.

A mund te ndalet koha ???


Njerëzit shpesh flasin se po mplakemi dhe se si koha po ikën shpejt. Megjithëkëtë, nëse teoria e fundit shkencore del e saktë, është e mundur se po ndodh krejtësisht e kundërta.Teoria radikalet cilën kohë më parë e paraqitën shkencëtarët, do të thotë se koha po ngadalësohet dhe se në fund do të ndodhë ndali i plotë i saj. (more…)

SHBA prodhon insektet e spiunazhit


Dronet (avionët pa pilot) amerikanë me armatime të rënda që përdoren për sulmet kundër terroristëve në Pakistan e Afganistan, do të pasohen nga mikropajisje ajrore, të bazuara në insektet fluturuese.Frika për lançimin e këtyre pajisjeve spiunazhi ka nisur që në vitin 2007, me raportime për pajisje të çuditshme fluturuese që lëviznin mbi kokat e protestuesve kundër luftës, të cilët akuzuan SHBA se po prodhonte në mënyrë të fshehtë insekte robotike spiunazhi.Zyrtarët e mohuan këtë. Por tani “US Air Force” ka zbuluar insektet që mund të fotografojnë, regjistrojnë madje edhe sulmojnë e të mos kapen nga radarët, të quajtur “minidronet vdekjeprurëse”. Ato do të jenë gati të përdoren në masë në vitin 2015.

Faqja jonë e re !!!

Kjo është faqja jonë e re . Këtu do të gjeni informata më të hollësishme për enciklopedinë universale të gjitha të pregatitura nga Besmir Hyseni. adadasd]

E-mail :

shkenca_15@hotmail.com
Doni të dini më shumë për fizikë ??? Vizitoni Web-in e profesorit te lëndës së Fizikës ...

Prof.Bajram Regjepi

Logo

Translate this blog !!!

Free counters!
%d bloggers like this: