Shkenca

Home » Zoologjia » Zoologjia

Zoologjia

Fjala e urtë !!!

Ai që nuk gabon kurrë është ai që nuk bën asgjë !!!

Vizitoret nëpër botë !!!

Locations of Site Visitors

Zoologjia

Zoologjia (gr. ζῷον [zóon],„Kafshë“, „Gjallesë“ dhe λόγος [lógos], „mësim“), ështe nje disciplinë e Biologjisë , që studion gjallesat (Animalia), posaqërisht ato shumëqelizore(Metazoa).Zoologjia kontrollon me metodat e saj shkencore formën dhe ndertimin e trupit (Morfologji,Anatomi), Statistikat e jetës (Fiziologji), Zhvillim-filogjenezë (përfshirë edhe palazoologjinë), Trashigimi (Gjenetika),Marrëdheniet me mjedis (Ekologji), Përhapja (Zoogjeografi)dhe sjellje (Biologjia e sjelljes) të kafshëve dhe krijon një sistematikë të botës shtazore.Shumica e zoologëve e kanë studiuar biologjinë. Por edhe veterinarët, shkenctarët pyjor dhe gjeografët punojnë pjesërisht me zoologjinë.

Degët e zoologjisë

 • Zoologjia e përgjithshme(Ndërtim,jetë,shtim dhe zhvillim)
 • Zoologjia speciale(Përpunimi i diversitetit zoologjik,prejardhja e emrave të specieve)
 • Sistematikë/Taksonomi(Filogjeneza,radhitja,kategorizimi)
 • Morfologjia(Ndërtimi i jashtëm i kafshës)
 • Anatomia(Ndërtimi i brendshem i kafshës)
 • Citologji dhe Histologji
 • Fiziologji(Proceset e jetës,funksioni i organeve)
 • Biologjia e sjelljes
 • Embriologji(Zhvillimi individual)
 • Zoogjeografi
 • Ekologji
 • Zoologjia e aplikuar

Studimet e grupeve të gjallesave në zoologji

Entomologjia(Insektet)

Bleta

Herpetologjia(Amfibiet dhe zvarranikët)

Bufo periglenes-bretkoca e artë

Ihtiologjia(Peshqit)

Peshkaqeni i bardhë

Lepidopterogjia(Fluturat)

Cairns Birdwing, flutura më e madhe në Australi.

Mamalogjia(Gjitarë,prf. edhe lakuriqat)

Shimpanza.

Ornitologjia(Zogjët)

Shqiponja e Filipineve.

Studimi i zoologjisë

Shkenca natyrore si fizika,kimiam,matematika(këtu shumica statistikë),botanika dhe mikrobiologjia janë gurëthemel në specializimin e zoologjisë se avancuar(Master).Afërsisht tëgjitha degët e zoologjisë e duan një njohje të mirë të biokimisë dhe biologjisë molekulare.Kjo vlen edhe për lëndet klasike siç janç morfologjia,anatomia,evolucioni dhe taksonomia. -Zoologjia është një lëndë e pasur me aspekte.


Lini një koment !!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: