Shkenca

Home » Oftalmologjia

Category Archives: Oftalmologjia

Zbulohet gruaja që sheh mbi 99 milionë ngjyra !!!


Në Britaninë e Madhe është gjetur një grua e cila mund të shohë dhe dallojë 99 milionë ngjyra më shumë se njeriu i zakonshëm, shkruan “Discover Magazine”. Ajo është gjetur nga një mjeke në Universitetin e Birminghamit.Kjo grua e ca në raport përmendet si subjekti cDa29, është personi i parë në botë i njohur për të ashtuquajturin shikim tetrakromatik, përkatësisht që ka katër lloje të qelizave fotoreceptore në retinën e syrit.Shumica dërmuese e njerëzve posedojnë shikimin trekromatik, sepse syri i njeriut më së shpeshti posedon tri lloje të këtyre qelizave që shërbejnë për perceptimin e ngjyrave.Pas testimeve të kryera me më shumë persona, tashti e dimë që shikimi tetrakromatik vërtetë ekziston. Por, nuk përse është kështu, pasi te shumica e grave me katër lloje të qelizave shikimi megjithatë është normal”, thotë studiuesja Gabriele Jordan.Është shumë e mundshme që ekzistojnë ende persona të tillë, por ata nuk dinë që shikimi i tyre dallon nga ai i njerëzve të zakonshëm.

Syri


Syri i takon grupit të organeve shqisore, që ka të bëj me të pamurit. Syri është organ shumë i ndjeshëm që detekton dritën (syri i thjeshtë) dhe ngjyrën (syri i komplikuar). Syri është i vendosur në kokë të gjallesave, më saktësisht në zgavrat e ashtit të kokës. Gjallesat e ndryshme kanë struktura të ndryshme ty syrit dhe aftësi të ndryshme të të pamurit.

Një 19 vjeçari i dalin qime në kokërdhokun e syrit


E rralle Nje 19 vjecari i dalin qime ne kokerdhokun e syrit

Një 19 vjeçar nga Irani ka një problem të pazakontë. Një tumor i rrallë bën që atij t’i rriten qime në kokërdhokun e syrit të djathtë. Kjo i shkakton probleme me shikimin dhe vështirësi sa herë mbyll sytë. Mjekët kanë arritur që t’ia heqin tumorin atij pasi nisi të ndikonte shumë në jetën e përditshme. Edhe pse është hequr tumori, ai sërish ka probleme me shikimin për shkak të astigatizmës.

Oftalmologjia


Oftalmologjia

Okulistika është dega e mjekësisë e cila merret me sëmundjet e kirurgjisë dhe rrugeve vizive, duke përfshirë të syve, trurit, dhe zonat përreth syve, të tilla si sistemi lakrimal dhe lotimi. Nga konventa termi okulist është shumë me i kufizuar dhe nënkupton një specialist mjekesor te trajnuar ne kirurgji . kjo ndryshon nga ophthalmologists kryen operacione në sy, ato në përgjithësi janë të kategorizuara si kirurge. Fjala Okulistikë vjen nga rrënjët greke “ophthalmos” kuptimi i sy dhe mendim ; okulistikë e perkthyer fjalë për fjalë është “shkenca e syve”. Si një disiplinë, kjo vlen edhe për të kafshëve sytë, që nga dallimet nga praktika e njeriut janë të habitshme të vogla dhe janë të lidhura kryesisht me dallimet në Anatomi ose prevalencë, jo dallime në proceset e sëmundjes. Megjithatë, veterinari rregullohet veçmas në shumë vende dhe shtete / krahina rezultuar në disa ophthalmologists trajtojnë të dy njerëzve dhe e kafshëve.

%d bloggers like this: